Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΟΧΙ στη μετατροπή της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης σε χώρο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων

Ποιος φοβάται τη δημοτική αγορά της Κυψέλης;



Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε (στις 30.03.2009) τη μετατροπή της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης σε χώρο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων.
Με ευθύνη και της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Η Αθήνα αλλά-ζει» και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», το αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα των κατοίκων, που μετέτρεψε την Αγορά από χώρο νεκρό σε δημιουργικό, συμμετοχικό πολιτιστικό και κοινωνικό εργαστήρι, όχι μόνο δεν αξιολογήθηκε ως εμπειρία αλλά αποφασίστηκε η διακοπή του στη νέα περίοδο μετά την αποκατάσταση του κτιρίου.
Εδώ και 25 μήνες, η Δημοτική Αγορά, με την εθελοντική εργασία της συνέλευσης των κατοίκων και του συντονιστικού, έχει φιλοξενήσει πολλές εκατοντάδες εκδηλώσεις: θεατρικές, μουσικές και άλλες παραστάσεις, λογοτεχνικές βραδιές, εκθέσεις καλλιτεχνών και σχολείων, κινηματογραφικές προβολές, δημιουργικά εργαστήρια παιδιών, μόνιμη διδασκαλία ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, αγορά βιολογικών προϊόντων, εναλλακτικό παζάρι, γιορτές, χορούς, συνεστιάσεις, συγκεντρώσεις με πολλά και διαφορετικά περιεχόμενα. Η Δημοτική Αγορά σφύζει από ζωή, έχει γίνει ένας τόπος – υπόδειγμα για την Αθήνα και έχει αξιολογηθεί θετικά από το ευρύ κοινό και από όλα ανεξαιρέτως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πλην των ακροδεξιών. Εγχειρήματα σαν αυτό της Αγοράς που στηρίζονται στην ενεργοποίηση των πολιτών για τα κοινά, στην αυτενέργεια και τη συλλογικότητα, αποτελούν εναλλακτικά υποδείγματα απέναντι, από τη μια, στην αγορά και, από την άλλη στη γραφειοκρατική παροχή υπηρεσιών από το κράτος. Πρέπει, λοιπόν, να στηριχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Η επέμβαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο πείραμα της Αγοράς εκφράζει μια επικίνδυνη θέση για τη σχέση θεσμών και κοινωνίας. Αποδεικνύει ότι οι πράξεις ενεργοποίησης των πολλών και αυτοδιαχείρισης της καθημερινής ζωής τους θεωρούνται επίφοβες για τις διάφορες εξουσίες που αποδέχονται μόνο τον συγκεντρωτισμό, τη γραφειοκρατία και τον αυταρχισμό.

Η Ανοιχτή Πόλη υποστηρίζει το εγχείρημα της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης και θα αγωνιστεί για να διατηρηθεί ζωντανό και στο μέλλον.
Δημοσιεύτηκε 03/04/2009

http://anoihtipoli.gr/anakoinoseis/poios-fobatai-ti-dimotiki-agora-tis-kypselis