Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική πρόταση για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης


Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, οι νέες αρχιτεκτόνισσες Χριστίνα Γιαννοπούλου, Ιωάννα Τσίμπου, Ευγενία Χαλκιαδάκη, παρουσίασαν στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης τη διπλωματική εργασία την οποία εκπόνησαν το 2008 στην Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ, με θέμα την ανάπλαση του κτιρίου της Αγοράς, ώστε να στεγάζει ικανοποιητικά το πλήθος των δραστηριοτήτων που σήμερα φιλοξενεί, στο πλαίσιο της αυτοδιαχείρισης του χώρου από τη Συνέλευση των Κατοίκων της Κυψέλης.

Επιβλέπουσα της διπλωματικής εργασίας ήταν η καθηγήτρια Ελ. Πορτάλιου, ενώ για τα στατικά συνεργάστηκαν οι λέκτορες Β. Τσούρας και Ελ. Τσακανίκα.
Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από τη σχετική μελέτη:
Η Κυψέλη διαθέτει ποικιλία χρήσεων που της δίνουν ζωή σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο. Λόγω της συγκατοίκησης διαφορετικών εθνικών, κοινωνικών, ηλικιακών ομάδων χαρακτηρίζεται από πολιτιστικό πλούτο. Παρόλα αυτά στην περιοχή υπάρχουν ελάχιστα δημόσια ή δημοτικά κτήρια που καλύπτουν κοινωνικές, πολιτιστικές κτλ ανάγκες (κυρίως σχολεία). Ο πεζόδρομος της Φωκίωνος Νέγρη είναι μεν ένας ανοιχτός δημόσιος χώρος δεν παύει όμως να συγκεντρώνει εμπορευματοποιημένες ψυχαγωγικές χρήσεις. Από την άλλη μεριά, η Δημοτική Αγορά ως πολυλειτουργικό κέντρο φιλοξενεί δραστηριότητες με στόχο την ελεύθερη έκφραση των κατοίκων της περιοχής αλλά και της Αθήνας γενικότερα. Ως εκ τούτου το ιστορικό αυτό κτήριο της Δημοτικής Αγοράς μαζί με τη Φωκίωνος Νέγρη μπορούν να διαμορφώσουν έναν ισχυρό αστικό συντελεστή και να αποτελέσουν ένα δημόσιο πόλο συλλογικών χρήσεων και κοινωνικής ζωής.

Η πρόταση των νέων αρχιτεκτονισσών στηρίζεται στη σημερινή λειτουργία της Αγοράς, που προκύπτει από τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, σε συνδυασμό με τον ιστορικό ρόλο του κτηρίου ως χώρου κοινωνικής μνήμης. Στόχος είναι η λειτουργία του κτηρίου να δίνει εναλλακτικές διεξόδους κοινωνικής επαφής έναντι της εμπορευματοποίησης που κυριαρχεί στη Φωκίωνος Νέγρη και να μπορεί να περιλάβει πλήθος γνωστών και απρόβλεπτων δραστηριοτήτων. Προτείνεται ένα κέντρο κοινωνικής επαφής και συνάντησης, πολιτισμού και ενημέρωσης, με αυτοδιαχειριστικές πρακτικές.

Η μελέτη έχει ως στόχο τη διατήρηση της τυπολογίας και του χαρακτήρα του κτηρίου μέσω της ανάδειξης των βασικών χαρακτηριστικών του. Οι επεμβάσεις εξυπηρετούν τις σημερινές λειτουργικές ανάγκες και οι νέες κατασκευές είναι σαφώς διακριτές από την υπάρχουσα δομή, με σύγχρονα υλικά και τεχνολογία, εύκολα αποσπάσιμες σε περίπτωση μελλοντικής αλλαγής στη χρήση του κτηρίου.

Το πρώτο στάδιο της πρότασης είναι η στατική αποκατάσταση και η ενίσχυση της κατασκευής με συγκεκριμένη μέθοδο. Ακολουθεί η αποκατάσταση των όψεων και του εσωτερικού του κτηρίου.
Με την τοποθέτηση ηχοαπορροφητικών πανέλων πάνω από το ύψος των καταστημάτων βελτιώνεται η ακουστική του κτιρίου. Για λόγους ακουστικής και ηλιοπροστασίας τοποθετούνται στην οροφή καραβόπανα διαφορετικού ύψους, τα οποία πλουτίζουν αισθητικά το κτίριο και είναι συμβατά με το χαρακτήρα του.
Το κτίριο γίνεται ενεργειακά αυτόνομο με την προσθήκη φωτοβολταϊκών στο δώμα. Μελετήθηκε , επίσης, ο τεχνητός φωτισμός της Αγοράς ώστε να εξυπηρετεί τις πολλές διαφορετικές λειτουργίες.

Το εσωτερικό της αγοράς συνδέεται οργανικά με το τμήμα της Φωκίωνος Νέγρη μπροστά από αυτήν, ώστε ο χώρος να διευρυνθεί. Διατηρούνται τα υπάρχοντα δέντρα και προστίθενται νέα. Μέσω της πλακόστρωσης επιτυγχάνεται η συνέχεια του χώρου για την ενιαία κίνηση και στάση των πεζών.

* Δημοσιεύτηκε 20/07/2009 στο έντυπο της Ανοιχτής Πόλης