Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Η κεφαλή στο Σύνταγμα, η ουρά στο Πεδίον του Αρεως...

...μία από τις μεγαλύτερες πορείες όλων των εποχών...

«δεν κλέψαμε δεν πληρώνουμε»,

«Λεφτά για την Παιδεία, όχι για τις τράπεζες»
Τα μπλοκ που συμμετείχαν στην πορεία χθες αποτελούνταν από ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και από πολίτες κάθε ηλικίας: συνταξιούχοι, μαθητές, καθηγητές και δάσκαλοι, μετανάστες, φοιτητές. Διαδήλωναν με ένταση, αλλά ειρηνικά, φωνάζοντας συνθήματα και δίνοντας τον ρυθμό με τη συνοδεία τυμπάνων και άλλων κρουστών.
Την εμφάνισή της κάνει μια διμοιρία των ΜΑΤ, παρατασσόμενη στη συμβολή των οδών Σταδίου και Σανταρόζα, μπροστά ακριβώς από τον κύριο όγκο ενός μπλοκ φοιτητών. Παράλληλα, αρχίζουν να πέφτουν τα πρώτα μισοάδεια μπουκάλια με νερό και πλαστικά κύπελλα από καφέ. Οι αστυνομικοί δεν αργούν πολύ να απαντήσουν, κάνοντας ρίψη χημικών, προκαλώντας σύγχυση και μια πιο έντονη και συντονισμένη αντίδραση από τους διαδηλωτές. Η «συμπλοκή» διήρκεσε λίγα λεπτά, μέχρι να καταφτάσουν κάποιοι πιο ψύχραιμοι από τα μπροστινά μπλοκ και να αναλάβουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να «νουθετήσουν» αστυνομικούς και νεαρούς και να συγκρατήσουν την ομάδα των φοιτητών.


Ωρα 13.55:
Την ώρα που έφταναν στην Ομόνοια σωματεία πανεπιστημιακών, υπαλλήλων του υπ. Οικονομικών και του κόμματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αστυνομικοί πλαισίωσαν την πορεία, αποδοκιμαζόμενοι από τους διαδηλωτές. Εναντίον τους εκτοξεύτηκαν μπουκάλια με νερό και απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Αστυνομικές δυνάμεις συνέχισαν να κινούνται στο πλάι των διαδηλωτών σε όλο το μήκος της Σταδίου, ρίχνοντας δακρυγόνα σε διάφορα σημεία, όταν δέχονταν αποδοκιμασίες. Ο κόσμος που διαδήλωνε ειρηνικά τους παρότρυνε να μην προκαλούν με την παρουσία τους αφού δεν σημειώνονταν επεισόδια. Τους υπενθύμιζε πως διαδηλώνει και για τα δικά τους εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα.
Λίγο νωρίτερα, στη γωνία Σταδίου και Αιόλου, σε ένα κενό που δημιουργήθηκε μεταξύ περιφρουρημένων μπλοκ, μια μικρή ομάδα μαυροντυμένων νέων, αγοριών και κοριτσιών, έκανε την εμφάνισή της. Φορούσαν τζιν παντελόνια, μαύρες μπλούζες και κουκούλες. Από το οδόστρωμα πέρασαν στο πεζοδρόμιο, «ξήλωσαν» τα ξύλινα στόρια από το κλειστό περίπτερο της Σταδίου και κατευθύνθηκαν προς τον πλησιέστερο εύκολο στόχο: τη βιτρίνα του κλειστού καταστήματος γνωστής αλυσίδας ρούχων επί της Εμμανουήλ Μπενάκη. Στη συνέχεια πέταξαν στην τζαμαρία μια αναμμένη μολότοφ. Είχε προηγηθεί λεηλασία ενός μικρού σουπερμάρκετ της Αιόλου, την ώρα που οι υπάλληλοι (τρεις γυναίκες) βρίσκονταν μέσα. Την ίδια ώρα, πάνω από 60 παρόμοια ντυμένα άτομα, στα βήματα της πρώτης μαυροφορεμένης ομάδας, ξεχύθηκαν στο πεζοδρόμιο σπάζοντας με ό,τι αντικείμενο μπορούσαν (καδρόνια, ράφια από μαγαζιά, σιδερόβεργες και κοντάρια από τις μαύρες σημαίες που κρατούσαν) τα καταστήματα του δρόμου.

Ολα αυτά, παρά τις έντονες αποδοκιμασίες των διαδηλωτών που περνούσαν από μπροστά τους και τις, χωρίς αποτέλεσμα, επιχειρήσεις αποτροπής. «Ρε σεις, ρε, μη γ...τε τη διαδήλωση, τι κάνετε ρε!», φώναζαν οι γύρω, για να εισπράξουν βωμολοχίες απ' την πλευρά των νεαρών. Κάποιοι έσπευσαν να φωνάξουν τη διμοιρία των ΜΑΤ που παρέμενε στην Πεσμαζόγλου, αλλά οι «μαυροντυμένοι» διασπάστηκαν αφού μπερδεύτηκαν με προπορευόμενα μπλοκ διαδηλωτών. «Πω πω, να δεις που θα γίνουν φασαρίες», αναφώνησε, σχεδόν προφητικά, μια κοπέλα που είχε λουφάξει πίσω από μια στάση λεωφορείου.
Λίγη ώρα αργότερα, όλες οι αφύλακτες τζαμαρίες των καταστημάτων της Σταδίου είχαν καταστραφεί, ενώ η φωτιά στο κτίριο της Marfin μόλις είχε αρχίσει να φουντώνει...

Ωρα 14.10:
Η πλατεία Συτάγματος είναι γεμάτη αστυνομικές δυνάμεις. Τα μπλοκ διαδηλωτών ανεβαίνουν την Οθωνος προς τη Βουλή. Κόσμος, πιθανότατα διαδηλωτές που είχαν προπορευτεί και είχαν υποχωρήσει από τη Βουλή, είχε κατακλύσει τους δρόμους κάτω από την πλατεία Συντάγματος και υπήρχαν αρκετοί και στη Φιλελλήνων. Στην πλατεία Συντάγματος σημειώνονταν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και λίγων νεαρών που κινούνταν παράλληλα με την πορεία και πετούσαν πέτρες. Ηχος συγκρούσεων έφτανε και από το επάνω μέρος της πλατείας, μπροστά στη Βουλή.
Αμέσως μετά κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις στην πλατεία και ταυτοχρόνως έπεσαν μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων μεταξύ της κορυφής της οδού Οθωνος και της Βουλής. Αρχισε να διαφαίνεται προσπάθεια της Αστυνομίας να απωθήσει την πορεία μακριά από το Κοινοβούλιο, η οποία έγινε ακόμη πιο εμφανής στη συνέχεια. Μέσα στην ασφυκτική ατμόσφαιρα των δακρυγόνων η πορεία διασπάστηκε και οι διαδηλωτές σχεδόν ποδοπατήθηκαν προσπαθώντας να διαφύγουν, κατεβαίνοντας την Οθωνος για να τα αποφύγουν. Παρ' όλα αυτά η πολύ μεγάλη μάζα των διαδηλωτών έδειχνε αποφασισμένη να παραμείνει στην πλατεία Συντάγματος και να μη διαλυθεί η πορεία. Συνέχιζαν να προστίθενται κι εκείνοι που ακολουθούσαν ερχόμενοι από τη Σταδίου.

Ωρα 14.30:

Αφού είχε πυρποληθεί το κτίριο της Marfin, με τα τραγικά επακόλουθα, η μάζα των διαδηλωτών συνέχιζε ήδη την πορεία μέσω της Φιλελλήνων, με στόχο να φτάσει στη Βουλή αποφεύγοντας την Οθωνος, η οποία είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομικών που εκτόξευαν πολλά δακρυγόνα και νεαρών που πετούσαν πέτρες. Επεισόδια σημειώνονταν στους κάθετους δρόμους, Ξενοφώντος και Γ. Σουρή. Κουκουλοφόροι κινούνταν παράλληλα με την πορεία, στη Βασιλίσσης Αμαλίας και στους κάθετους δρόμους, επιτιθέμενοι με πέτρες και λοστούς σε τζαμαρίες, βιτρίνες, λίγα παρκαρισμένα Ι.Χ. που είχαν απομείνει. Επιθέσεις δέχτηκε και η πρόσοψη του κτιρίου της ΑΔΕΔΥ και ένα καμπαναριό εκκλησίας ακριβώς μπροστά.

Ωρα 14.45:

Στην κεφαλή της πορείας που είχε απομείνει μετά τη διάσπαση στην Οθωνος και είχε στο μεταξύ φτάσει στο τέλος της Φιλελλήνων, βρισκόταν ένα μπλοκ εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης. Προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τους αστυνομικούς για να τους αφήσουν να προχωρήσουν προς τη Βουλή. Η διαβούλευση δεν ολοκληρώθηκε καθώς άρχισαν να εκτοξεύονται πέτρες εναντίον τους από κουκουλοφόρους που πλαισίωναν την κεφαλή της πορείας. Ακολούθησε άγριος πετροπόλεμος και εκτόξευση πολλών δακρυγόνων. Διαδηλωτές και κουκουλοφόροι υποχώρησαν με κατεύθυνση τη Συγγρού.

Ωρα 14.50:

Φτάνοντας μπροστά στο κτίριο του υπ. Οικονομικών, στη λ. Αμαλίας 40, νεαροί κουκουλοφόροι προσπάθησαν να σπάσουν την τζαμαρία της εισόδου και έριξαν μολότοφ. Η είσοδος τυλίχτηκε στις φλόγες, οι οποίες επεκτάθηκαν και στο εσωτερικό του κτιρίου, απ' όπου ακούγονταν εκρήξεις επί δέκα λεπτά μέχρι να φτάσει το πρώτο πυροσβεστικό όχημα. Νέες εκρήξεις από μολότοφ σημειώθηκαν στο μεταξύ σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, σε κάδους σκουπιδιών, αλλά και σε ένα από τα πυροσβεστικά οχήματα που έφτασαν στο σημείο μέσω της Συγγρού.

Την ίδια ώρα οι διαδηλωτές είχαν εξωθηθεί στα στενά της Πλάκας, στη Βασιλίσσης Ολγας και στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου περίμεναν επί ώρα να τελειώσουν τα επεισόδια για να συνεχιστεί η πορεία προς τη Βουλή. *

Των ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ
* από την εημ. "Ελευθεροτυπία", Πέμπτη 6 Μαΐου 2010