Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

καλό μήνα... πρωτοαπριλιά σήμερα


Πρώτη Απριλίου σήμερα και, όπως συνηθίζεται, τα ψέματα είναι ο κανόνας. Πέρα, όμως, από τις μικρές καθημερινές φάρσες που απολαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας, στο πέρασμα των χρόνων έχουν μείνει μερικές μνημειώδεις φάρσες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Με τη δύναμη του διαδικτύου εντοπίσαμε μερικές από αυτές και σας τις παραθέτουμε σε ένα διασκεδαστικό και πρωτότυπο Top 10…

1. Τα σπαγγέτι φυτρώνουν σε δέντρα στην Ελβετία
Το 1957 η ενημερωτική εκπομπή του BBC, Panorama, προέβαλε ένα ρεπορτάζ για την πλούσια συγκομιδή σπαγγέτι του ελβετικού Τιτσίνο τη χρονιά εκείνη. Η αφήγηση ανέφερε: «Η καλλιέργεια σπαγγέτι εδώ στην Ελβετία δεν εκτελείται σε κλίμακα παρόμοια με τις τεράστιες φυτείες σπαγγέτι της Ιταλίας, είναι μία πιο εγχώρια βιομηχανία». Στη συνέχεια περιέγραφε τον αγώνα τής περιοχής ενάντια στο μαμούνι των σπαγγέτι και την πρόσφατη εξάλειψή του. Εκατοντάδες τηλεθεατές τηλεφώνησαν στο BBC για να ρωτήσουν πώς να καλλιεργήσουν τα δικά τους σπαγγέτι.


2. Μια κάλτσα αρκεί για έγχρωμη τηλεόραση
Στη Σουηδία του 1962, η έγχρωμη τηλεόραση φαινόταν σαν κάτι το μαγικό. Έτσι, όταν ένα κανάλι μετέδωσε συμβουλές για τη χειροκίνητη μετατροπή της ασπρόμαυρης τηλεόρασης σε έγχρωμη, χιλιάδες τηλεθεατές έκαναν μια προσπάθεια. Το κανάλι συμβούλευε τους τηλεθεατές να τοποθετήσουν μία νάιλον κάλτσα πάνω από την τηλεόραση, η λεπτή πλέξη της οποίας θα προκαλούσε την αναδιαμόρφωση των σωματιδίων φωτός που προέρχονταν από την οθόνη. Οι θεατές καλούνταν να γείρουν το κεφάλι τους από τη μία πλευρά στην άλλη για να βοηθήσουν τη διαδικασία αναπροσαρμογής.

3. Οι πιγκουίνοι μπορούν να πετάξουν
Ο Terry Jones, πρώην μέλος των Monty Pythons, περιπλανιέται ανάμεσα σε πιγκουίνους λέγοντας «Αυτό το είδος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο. Δεν χρειάζεται να συνωστισθούν το χειμώνα για να προστατευτούν από το κρύο. Αυτά τα μικρά πλασματάκια μπορούν να κάνουν κάτι που κανένας άλλος πιγκουίνος δεν μπορεί... είναι καταπληκτικό!». Σε αυτό το σημείο οι πιγκουίνοι εκτοξεύονται με χάρη προς τον ουρανό «για να πετάξουν χιλιάδες μίλια προς το νοτιοαμερικανικούς τροπικούς». Τη φάρσα μετέδωσε το BBC την 1η Απριλίου 2008, ξεγελώντας άφθονους τηλεθεατές και αρκετές γνωστές εφημερίδες.

4. Η μαθηματική σταθερά «π» στρογγυλεύει
Σοβαρές διαμαρτυρίες προκάλεσε η πρωταπριλιάτικη φάρσα του φυσικού Marc Boslough, ο οποίος το 1998 δημοσίευσε σε επιστημονικό περιοδικό την πρόθεση της Αλαμπάμα να αλλάξει με νομοθεσία την τιμή της μαθηματικής σταθεράς «π» από 3.14159 σε 3.0, ακολουθώντας… τους συμβολισμούς της Βίβλου.

5. Είδος προς εξαφάνιση οι φυσικές ξανθές
Τον Απρίλιο του 2002, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι φυσικές ξανθές θα εξαφανίζονταν μέσα στα επόμενα 200 χρόνια. Έλεγε πως εξαιτίας της αύξησης των βαμμένων ξανθών και της γενετικής αδυναμίας, η τελευταία φυσική ξανθιά πιθανότατα θα γεννιόταν το 2202. Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν η ΠΟΥ, αρνήθηκε τη διεξαγωγή της έρευνας.

6. Αρχαιολόγοι βρήκαν ότι το χωριό του Αστερίξ πράγματι υπήρξε
Οι συντάκτες της Independent το 1993 δημοσίευσαν ρεπορτάζ για την ανακάλυψη του χωριού του Aστερίξ από επιστήμονες της Oξφόρδης και του Mπρεστ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ανασκαφές έφεραν στο φως νομίσματα στα οποία απεικονίζονταν αγριογούρουνα ενώ δεν υπήρχε ίχνος ρωμαϊκής εισβολής!

7. Το Big Ben θα γίνει ηλεκτρονικό
Το 1980 το βρετανικό δίκτυο BBC ανακοίνωσε πως το ιστορικό ρολόι Big Ben θα λειτουργούσε πλέον με ψηφιακό μηχανισμό, για να δείχνει με ακρίβεια την ώρα. Όταν αναφέρθηκε ότι οι δείκτες του ρολογιού θα πωλούνταν στους τέσσερις πρώτους ακροατές που θα επικοινωνούσαν με τον σταθμό, οι προσφορές «έσπασαν τα ταμεία».

8. Τα σουτιέν προκαλούν παρεμβολές στα τηλεοπτικά σήματα
Το 1982 η Daily Mail ανέφερε ότι είχε παρατηρηθεί μία σειρά από παρεμβολές στο σήμα συστημάτων συναγερμού ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, που οφείλονταν στην κατασκευή και πώληση σουτιέν με εξαιρετικά αγώγιμο σύρμα χαλκού. Το ρεπορτάζ εξηγούσε ότι ο συνδυασμός της θερμότητας του σώματος και του νάιλον κάνει το χαλκό να παράγει στατικό ηλεκτρισμό, που παρεμβαίνει στα σήματα.

9. Βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη
Το 1995 το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού υποτίθεται ότι ανακοίνωνε ότι κατά τις ανασκαφές του μετρό βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη. Το υπουργείο υποτίθεται ότι έδινε μάλιστα λεπτομέρειες ενώ σημείωνε ότι βρέθηκαν επίσης ο χιτώνας του ιδίου αλλά και ίχνη του κώνειου που είχε πιεί. Η «είδηση» έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Πρώτο στην παγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού έπεσε το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων που μερικές ώρες μετά έσπευδε να ανακαλέσει.

10. O Νίξον ξανακατεβαίνει για πρόεδρος το 1992
Ο 79χρονος Ρίτσαρντ Νίξον, υποψήφιος πρόεδρος της Αμερικής εν έτει 1992! Με τη φάρσα αυτή τίμησε την Πρωταπριλιά εκείνης της χρονιάς αμερικανικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Το τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού κατακλύστηκε από οργισμένους ακροατές, οι οποίοι είχαν ακούσει τον Νίξον να εγκαινιάζει την εκστρατεία του με το σύνθημα: «Δεν έκανα κανένα λάθος και δεν πρόκειται να ξανακάνω». Χρειάστηκαν σαράντα πέντε λεπτά για να μάθουν ότι επρόκειτο απλώς για ένα αστείο και ότι η φωνή ανήκε στον μίμο Rich Little…