Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης

Αντίο σε έναν υπέροχο Άνθρωπο και Αγωνιστή




Απεβίωσε, σε ηλικία 89 ετών, ο καθηγητής 
και πρώην υπουργός Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης.
Γεννήθηκε το 1922 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ποινικού Δικαίου από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου το 1953 και το 1955 εξελέγη υφηγητής του Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το διάστημα 1962-1963 δίδασκε στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ της Γερμανίας ως επισκέπτης καθηγητής και το 1968 εξελέγη παμψηφεί έκτακτος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου.
Παράλληλα, εργάστηκε ως δικηγόρος και υπερασπίστηκε φοιτητές, εργάτες και άλλους πολιτικά διωκόμενους, ιδιαίτερα την περίοδο του "ανένδοτου".
Το 1969 συνελήφθη από τη Χούντα, εξαιτίας όσων έλεγε στις παραδόσεις. Πέρασε πέντε μήνες στην απομόνωση, βασανίστηκε και το 1970 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών.  Συνέχισε την αντιδικτατορική του δράση από τη φυλακή, γράφοντας κείμενα που δημοσιεύτηκαν και από μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό.
Το 1972 αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας, διέφυγε στη Γερμανία και ξεκίνησε να διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, το οποίο τον είχε εκλέξει τακτικό καθηγητή του Ποινικού Δικαίου και της Φιλοσοφίας του Δικαίου όταν ήταν ακόμη στη φυλακή. Συνέχισε την αντίσταση στη χούντα.
Με την πτώση της δικτατορίας επέστρεψε στην Αθήνα και μετείχε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως υπουργός Δημοσίων Έργων. Παράλληλα, άρχισε και πάλι να διδάσκει στη Νομική.
"Κύριοι, και τώρα συνεχίζουμε από εκεί που μας σταμάτησαν", ήταν τα πρώτα λόγια του προς τους φοιτητές.
Το Σεπτέμβριο του 1976, συμμετείχε στην ίδρυση της ''Σοσιαλιστικής Πρωτοβουλίας'', η οποία το 1978, με εισήγησή του, συσπειρώθηκε με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ.
Το 1980, εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και το 1981 ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1982.
Εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου.
Στις 13 Μαρτίου 1989, απείχε από την ψηφοφορία της πρότασης δυσπιστίας που είχε υποβάλει η ΝΔ κατά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ. Επανεντάχθηε στο κόμμα λίγους μήνες αργότερα, στις 5 Οκτωβρίου 1989.
Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης (1982-84, 1984-85, 1985-86), Υγείας (1987) και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (1995).
Δημοσία δαπάνη η κηδεία του
Το υπουργείου Εσωτερικών εξέφρασε τα συλληπητήρια του προς την οικογένεια του Γεώργιου Αλέξανδρου Μαγκάκη και ανακοίνωσε πως η κηδεία τους θα γίνει Δημοσία Δαπάνη και με τιμές υπουργού Εν Ενεργεία.

Τα συλληπητήρια του πολιτικού κόσμου

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Γεωργίου Αλεξάνδρου Μαγκάκη έσπευσαν να εκφράσουν στελέχη του πολιτικού σκηνικού της χώρας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας τόνισε πως: "Το κενό που αφήνει η απώλεια του Γεωργίου Αλέξανδρου Μαγκάκη δύσκολα θα γεμίσει. Ένας χαρισματικός νομικός, ένας παθιασμένος αγωνιστής της δημοκρατίας, ένας εμπνευσμένος πολιτικός που διακρίθηκε για την εντιμότητα, την αξιοπρέπεια, την ευαισθησία του στα θέματα δικαιωμάτων και ελευθεριών. Θα μας λείψουν οι ιδέες και η προσήλωσή του στους αγώνες για το καλό των άλλων. Στους δικούς του ανθρώπους εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια."
Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, υπογράμμισε: "Ο Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης υπήρξε ένας λαμπρός υπηρέτης της νομικής επιστήμης, αλλά και ένας παθιασμένος αγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Υποστήριξε με όλες του τις δυνάμεις τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και από την πανεπιστημιακή έδρα και σε στιγμές δύσκολες για τη χώρα. Στην διάρκεια της κατοχής συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Την περίοδο του Ανένδοτου Αγώνα υπερασπίστηκε πολιτικά διωκόμενους αγωνιστές. Αργότερα, δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί δημόσια με την χούντα των συνταγματαρχών και να διδάξει την ανάγκη της αντίστασης στους φοιτητές του, γεγονός που τον οδήγησε στην βίαιη απομάκρυνσή του από τη θέση του στο Πανεπιστήμιο και στην σύλληψη και φυλάκισή του. Οι παραδόσεις του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την επικράτηση της δικτατορίας, θα παραμένουν πάντα φωτεινό παράδειγμα για όλους όσοι έχουν συνδέσει τη ζωή τους με την διδασκαλία της νομικής επιστήμης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αλλά και στην περίοδο μετά την Μεταπολίτευση συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις για την εμπέδωση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, και ως βουλευτής και μέλος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ο Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης υπήρξε ένας ενεργός πολίτης, που πορεύτηκε σε δύσκολες περιόδους για τη χώρα με παρρησία, θάρρος, ήθος. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια."
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Με οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γεωργίου Αλέξανδρου Μαγκάκη, ενός μεγάλου αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ενός σεμνού υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κόσμησε με το ήθος του, την επιστημονική του επάρκεια και τους πολιτικούς του αγώνες την δημόσια ζωή της χώρας. Σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται για μια ανθρώπινη και δημοκρατική κοινωνία. Το πλούσιο επιστημονικό του έργο και οι επιδόσεις του στην νομική επιστήμη τον κατέστησαν από τους πιο επιφανείς πανεπιστημιακούς δασκάλους, ενώ τα κείμενα του από τη φυλακή στη Δικτατορία συνέβαλλαν στην διεθνή δημοκρατική αφύπνιση. Το πλούσιο έργο του στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και το ήθος με το οποίο εκπλήρωσε τα πολιτικά του καθήκοντα έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στην μνήμη όσων τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, ενώ το έργο του θα εμπνέει και θα φωτίζει τις νεώτερες γενιές. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια."
Ο Πρόεδρος της N.Δ., Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε: "Ένας μαχητής της αντιδικτατορικής πάλης, της Δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης δεν είναι πια μαζί μας. Οι Έλληνες θα θυμούμαστε, πάντα, την αφοσίωσή του σε αρχές και αξίες, τους αγώνες του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το ήθος που τον χαρακτήριζε. Εκφράζω στους οικείους του τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου."
O πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, δήλωσε : "Έφυγε η προσωποποίηση της ηθικής, ένας από τους μεγάλους αγωνιστές της Δημοκρατίας και εξαιρετικός δάσκαλος. Απευθύνω στους οικείους του τα θερμά μου συλλυπητήρια".
Στην ανακοίνωση της η ΚΠΕ του ΣΥΝ αναφέρει "Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του Γεωργίου - Αλέξανδρου Μαγκάκη. Χάθηκε ένας αγωνιστής της δημοκρατίας και των ατομικών ελευθεριών. Πανεπιστημιακός με σημαντικό ακαδημαϊκό έργο. Δικηγόρος με έντονη πολιτική δράση. Ιδιαίτερα στην περίοδο του ανένδοτου αγώνα και της δικτατορίας υπερασπίστηκε φοιτητές, εργάτες και άλλους πολιτικά διωκόμενους. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.".
Τη θλίψη του για το θάνατο του Γεώργιου- Αλέξανδρου Μαγκάκη εξέφρασε και ο Φ. Κουβέλης. Όπως δήλωσε "εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του κορυφαίου νομικού, αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα και πολιτικού που έδωσε σημαντικές μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του".