Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Απήγαγαν και λήστεψαν γνωστό κομμωτή στην Κυψέλη -Οι εφιαλτικές ώρες που έζησε στα χέρια των κακοποιών

  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  

ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ Η ΕΛ.ΑΣ.

Τον απόλυτο τρόμο έζησε ένας 74χρονος, συνταξιούχος, γνωστός κομμωτής και η οικογένειά του, στα χέρια αδίστακτων ληστών.
Το πρωί της περασμένης Πέμπτης ο κομμωτής καθώς είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του στην περιοχή της Κυψέλης όπου μένει, δέχθηκε επίθεση από μέλη συμμορίας. Οι κακοποιοί τον επιβίβασαν με τη βία σε ένα βαν και εκεί αφού τον έδεσαν και τον χτύπησαν, τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν εάν δεν τους πει τους κωδικούς του χρηματοκιβωτίου που έχει στο σπίτι του.
Μέλη της συμμορίας, ενώ οι υπόλοιποι κρατούσαν τον 74χρονο όμηρο, μπήκαν στο διαμέρισμα του συνταξιούχου κομμωτή και αφού έδεσαν τη 70χρονη γυναίκα και τον 39χρονο γιο τους διέρρηξαν το χρηματοκιβώτιο (χρησιμοποιώντας οξυγόνο), από όπου άρπαξαν χρήματα και χρυσαφικά και εξαφανίστηκαν. Δύο ώρες αργότερα απελευθέρωσαν και τον συνταξιούχο κομμωτή στα Πατήσια. 
Η αστυνομία, μετά από συντονισμένη επιχείρηση κατάφερε να συλλάβει τα μέλη της συμμορίας που αποτελούνταν από έναν Ουκρανό, ένα Ρώσο και τρία άτομα από το Καζακστάν. 

Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ.: 
Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει, πρωινές ώρες της 14-5-2015, στην περιοχή της Κυψέλης, αρπαγή ενός 74χρονου ημεδαπού και στη συνέχεια ληστεία στην οικία του.
Συνελήφθησαν την 14-5-2015 στην Καλλιθέα και στην Νίκαια, ένας (1) αλλοδαπός υπήκοος Ρωσίας καθώς και τέσσερις (4) ομογενείς από την Ουκρανία και το Καζακστάν, ηλικίας από 27 έως 47 ετών, μέλη της σπείρας.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της αρπαγής, ληστείας, και παράβασης του Νόμου περί όπλων.
Ειδικότερα, όπως εξακριβώθηκε από την έρευνα, πρωινές ώρες της 14-5-2015, όταν ο 74χρονος εξήλθε της οικίας του στην Κυψέλη για να βγάλει βόλτα τον σκύλο του, τον προσέγγισαν, φορώντας κουκούλες τύπου full face , τρείς από τους συλληφθέντες και τον ανάγκασαν με τη βία να επιβιβασθεί σε αυτοκίνητο τύπου βαν, μέσα στο οποίο βρισκόταν ένας ακόμη συνεργός τους.
Στη συνέχεια τον δέσμευσαν και του αφαίρεσαν τα χρήματα που είχε μαζί του καθώς και προσωπικά αντικείμενα και έγγραφα, ενώ προσπάθησαν χτυπώντας τον, να του αποσπάσουν τον κωδικό του χρηματοκιβωτίου που διατηρούσε στην οικία του, χωρίς όμως να το καταφέρουν.
Έπειτα, αφού στάθμευσαν στην πυλωτή του σπιτιού του 74χρονου, τρείς εκ των δραστών εισήλθαν σε αυτό, με τα κλειδιά που του είχαν αποσπάσει. Εκεί, με την χρήση βίας και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ακινητοποίησαν την 70χρονη σύζυγο του και τον 39χρονο υιό του και προσπάθησαν εκ νέου να αποσπάσουν τον κωδικό του χρηματοκιβωτίου, δίχως αποτέλεσμα. Τελικώς το διέρρηξαν, χρησιμοποιώντας συσκευή οξυγόνου και αφαίρεσαν χρήματα, κοσμήματα και χρυσά και ασημένια νομίσματα από το εσωτερικό του.
Κατόπιν των ανωτέρω, επιβιβάσθηκαν εκ νέου στο αυτοκίνητο (βαν) και εγκατέλειψαν στα Πατήσια τον τραυματισθέντα 74χρονο.
Στη κατοχή τους και σε έρευνα στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Το χρηματικό ποσό των -1.625- ευρώ
Ένα δελτίο μεταφοράς κεφαλαίων-εξερχόμενο έμβασμα, με ημερομηνία κατάθεσης 14-5-2015, χρηματικού ποσού 2.000 ευρώ.
Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
Ένα (1) μαχαίρι
Δύο (2) φορητοί ασύρματοι
Πέντε (5) κινητά τηλέφωνα
Επίσης βρέθηκαν και αποδόθηκαν στον παθόντα δύο πλάκες χρυσού και ασημιού, οι οποίες προέρχονταν από την τήξη των αφαιρεθέντων κοσμημάτων και νομισμάτων.
Σημειώνεται ότι δύο από τους συλληφθέντες είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν για ληστείες, ενώ ακόμη ένας για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος καθώς και παράνομη μεταφορά αλλοδαπών.
Οι έρευνες, για την εξακρίβωση της συμμετοχής τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις, συνεχίζονται.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Πηγή: www.iefimerida.gr/news/206945/apigagan-kai-listepsan-gnosto-kommoti-stin-kypseli-oi-efialtikes-ores-poy-ezise-sta#ixzz3aQGaKoOG

Κάστρα στην Ελλάδα: Έξι [6] μικρές ιστορίες

   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  

της Ηρώς Κουνάδη 
Αν έπρεπε να μαντέψετε, πόσα κάστρα θα λέγατε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα; Εκατό; Διακόσια; Στοίχημα ότι δεν πλησιάζετε καν τον αριθμό, ο οποίος ξεπερνά τα οκτακόσια (ναι, 800)! Στο εξαιρετικό site Kastra.eu, βρίσκουμε πληροφορίες για 540 από αυτά, οι οποίες περιλαμβάνουν φωτογραφίες, στοιχεία για την ιστορία τους, πίνακες σχετικά με την κατάστασή τους (αν είναι καλοδιατηρημένα, μισογκρεμισμένα ή απλά ερείπια) και χρηστικές πληροφορίες, όπως οι ώρες λειτουργίας και το αν χρειάζεται να πληρώσουμε εισιτήριο για να τα επισκεφθούμε.
Από το πλούσιο υλικό του, συγκεντρώνουμε πέντε μικρές ενδιαφέρουσες ιστορίες – πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζατε για μερικά από τα ομορφότερα κάστρα της Ελλάδας, για να τις πάρετε μαζί σας στις διακοπές σας.
kastro1
Κάστρο Μήθυμνας, Λέσβος: Κτίστηκε τον 14ο αιώνα από τους Γενοβέζους, επάνω στα ερείπια βυζαντινού κάστρου που πιθανολογείται πως ήταν έργο του Ιουστινιανού. Σύμφωνα με έναν τοπικό θρύλο, τον 15ο αιώνα, πριν η Λέσβος γίνει κομμάτι της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Onetta d’ Oria, σύζυγος του Γενοβέζου κυβερνήτη του νησιού, φόρεσε την πανοπλία του άνδρα της και οδήγησε τα στρατεύματά του από το κάστρο στη μάχη εναντίον των Οθωμανών. Το κάστρο με τους δέκα πύργους του και την πανοραμική θέα που αφήνει το βλέμμα να περιπλανηθεί ως τα τουρκικά παράλια είναι σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του νησιού. Θα το βρείτε ανοιχτό από τις 8.00 ως τις 20.00, με το εισιτήριο να κοστίζει 2€.
kastro2
Λίνδος, Ρόδος: Το κάστρο στο οποίο οι περισσότεροι αναφερόμαστε ως «Ακρόπολη της Λίνδου» έχει, στην ουσία, δύο διαφορετικές ιστορίες να μας διηγηθεί: μία αρχαία και μία μεσαιωνική. Τα αρχαία του μνημεία χρονολογούνται από την ελληνιστική εποχή, και περιλαμβάνουν τον δωρικό ναό της Αθηνάς και την Ελληνιστική Στοά, μεταξύ άλλων. Το κάστρο γύρω τους κτίστηκε περί το 1317, από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη –εκείνους που φημίζονται, μεταξύ άλλων, και για το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στην πόλη της Ρόδου. Η είσοδος στο κάστρο κοστίζει 6€.
kastro3
Κάστρο της Ναυπάκτου: Ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα, και από τα ομορφότερα της Ευρώπης, το κάστρο της Ναυπάκτου συνδυάζει την ορεινή ακρόπολη, την οχύρωση της πόλης και το χαρακτηριστικό λιμενόκαστρο –στο οποίο έχουν τραβηχτεί, κατ’ αναλογία, οι περισσότερες φωτογραφίες της πόλης. Έχει αλλάξει πολλά χέρια (υπήρξε διαδοχικά ενετικό, ορμητήριο πειρατών, κτήση του αλβανού ηγεμόνα Γκίνο Μπούα Σπάτα, τουρκικό, ξανά ενετικό, ξανά τουρκικό και τελικά μετά το 1829 ελληνικό) αλλά την σημερινή του μορφή με τα πέντε διαζώματα την χρωστά στους Ενετούς. Η είσοδος στο κάστρο είναι ελεύθερη, αφού ουσιαστικά μέσα στα τείχη του ζει και αναπνέει η πόλη της Ναυπάκτου.
kaastro4
Κάστρο της Πάργας: Το ενετικό κάστρο με τους οκτώ πύργους έγινε… αυτό που βλέπουμε σήμερα το 1572 από τους Ενετούς. Αυτή, βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που το έχτιζαν: Η πρώτη του εκδοχή πήρε τείχη και οστά το 1401, καταστράφηκε όμως δύο φορές, μία το 1452 από τους Οθωμανούς που πολεμούσαν με τους Ενετούς για την κυριαρχία του Ιονίου, και μία το 1537 από τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, που πολύ πριν εμπνεύσει τον φανταστικό καπετάνιο του Μαύρου Μαργαριταριού ήταν ένας κανονικότατος τούρκος πειρατής της Μεσογείου. Το κάστρο, μαζί με την πόλη της Πάργας, άλλαξε κι αυτό πολλές φορές χέρια (από την κυριαρχία των Ενετών σε αυτή των Τούρκων, μετά των Γάλλων του Ναπολέοντα, εν συνεχεία των Βρετανών και ξανά των Τούρκων). Η είσοδος στο κάστρο με την υπέροχη θέα και το ακόμα πιο υπέροχο café μέσα στα τείχη του είναι σήμερα ελεύθερη.
kastro5
Κάστρο της Αστυπάλαιας: Ένα κάστρο που όμοιό του δεν υπάρχει στο Νότιο Αιγαίο, το ενετικό «Κάστρο της Αστροπλιάς», όπως αναφέρονται σε αυτό οι ντόπιοι, ξεχωρίζει πάνω από την κατάλευκη Χώρα του μικρού νησιού που παρά την ευρύτατα διαδεδομένη παρανόηση δεν ανήκει στις Κυκλάδες, αλλά στα Δωδεκάνησα. Κτισμένο των 13ο αιώνα επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης, περιστοιχίζεται από σπιτάκια κυκλαδίτικου στυλ, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων δημιουργούν ένα πραγματικό τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Με έντονο φρουριακό χαρακτήρα για να προστατεύει τους Ενετούς από τους πειρατές, το κάστρο έχει ορατότητα στα δύο φυσικά λιμάνια του νησιού. Μέσα στο κάστρο βρίσκονται οι περίφημες κατάλευκες εκκλησίες με τα πέτρινα καμπαναριά: της Παναγιάς του Κάστρου, που χρονολογείται από το 1853 και του Αγίου Γεωργίου, του 1790. 




Κάστρο της Καρύταινας: Βρίσκεται στο χώρο της Αρχαίας Βρένθης. O οικισμός της Καρύταινας διακρίνεται ιδιαίτερα για τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα που της προσδίδουν τα σπίτια, το κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες. Έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.
Το Κάστρο χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα (1245) από το Γάλλο ηγεμόνα Ούγκο (Γοδεφρείδο) ντε Βριγιέρ. Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οπότε και αποτελούσε από τα σημαντικότερα οχυρά και ορμητήρια των Τούρκων στην Πελοπόννησο. Μετά την κατάληψή του, στο κάστρο εγκαταστάθηκε ο Θ. Κολοκοτρώνης, ο οποίος το οχύρωσε, έχτισε σε αυτό σπίτι και εκκλησία και το χρησιμοποίησε σαν ορμητήριό του.