Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Πάτμου και Καραβία

astegos.jpg

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Φαρμάκι ο χιονιάς στην Αθήνα και δυστυχώς πίσω απ’ το άσπρο πέπλο του αποκαλύπτεται το μαύρο πρόσωπο της αλυσιτέλειας των Αρχών, της ανεπάρκειάς τους. Μια ανήκουστη καταγγελία είδε το φως προχθές το βράδυ στο Facebook. Συμπολίτης μας θέλησε να παρασταθεί σ’ έναν άστεγο, οδηγώντας τον από την περιοχή του Θησείου σε θερμαινόμενο χώρο του δήμου. Τηλεφώνησε μάλιστα στην αρμόδια υπηρεσία και του συνέστησαν ως προσφορότερο τη Λέσχη Φιλίας της οδού Πανόρμου. 
Εφτασαν εκεί κατά τις 22.30 και άκουσαν εμβρόντητοι τον υπάλληλο να τους πληροφορεί ότι στις 23.00 πρόκειται να κλείσει επειδή λήγει το ωράριό του και ο αντικαταστάτης του οικουρεί καθότι ασθενής. Την ορισμένη ώρα πραγματοποίησε την απειλή του, αφήνοντας ανυπεράσπιστους στο κρύο όσους είχαν καταφύγει στο οίκημα για να ζεστάνουν το κοκαλάκι τους.
Ωχρόφαιοι απόμειναν στο δηλητήριο της παγωνιάς και της αναλγησίας οι παριστάμενοι. Πήρε φωτιά το διαδίκτυο την επαύριο, τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις. Ελαφρά τη καρδία τα ’βαλαν όλοι με τον εργαζόμενο, προεξαρχούσης της δημοτικής κεφαλής, ήτις βρήκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποσείσει τις ευθύνες από τους ώμους της. Λες κι ο φύλακας-εξιλαστήριο θύμα, ο έσχατος τροχός της αμάξης, προγραμματίζει τις βάρδιες και καθορίζει το οργανόγραμμα κοτζάμ δήμου. Ας είναι! Μες στην αδιαπέραστη καταχνιά των ημερών έλαβα ένα φωτεινό ηλεκτρονικό μήνυμα με μια ολόλευκη φωτογραφία. «Οταν χιονίζει στις αρχές της, η χρονιά θεωρείται τυχερή». Υπογραφή: Κατάληψη Πάτμου και Καραβία.
Στα Πατήσια. Κοντεύουν σχεδόν τριάντα χρόνια από τον Απρίλιο του 1989, οπότε πέντ’-έξι μεσήλικοι, όσο και διστακτικοί κάτοικοι έκρουσαν τη θύρα στο αναρχικό στέκι της περιοχής. «Πάει να γίνει έγκλημα στα πέριξ. Δεν έχετε πάρει χαμπάρι;» είπαν φουρκισμένοι. Στην εν λόγω διασταύρωση υπάρχει ένα κατάφυτο κτήμα τριών στρεμμάτων μ’ ένα ετοιμόρροπο διώροφο, χαρακτηριστικό δείγμα εξοχικής οικίας των αρχών του αιώνα. Πραγματική όαση. Ανήκε στην ιδιοκτησία του ΟΣΚ κι οι μπουλντόζες ακόνιζαν τις λεπίδες τους να το γκρεμίσουν για να γίνει σχολείο. Οι περίοικοι το απολάμβαναν χρόνια από τις βεράντες τους· κλειστό καθόσον. 
Την επομένη κατελήφθη από ένα ετερόκλητο πλήθος, ανοίγοντας διά παντός στη γειτονιά. Καθαρίστηκε, καλλωπίστηκαν τα ψηλά δέντρα και συντηρήθηκε το κτίριο. Η Κατάληψη λειτουργεί αδιαλείπτως έκτοτε σαν αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο, με τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη συνέλευση των γειτόνων. Ακολούθησαν αγώνες, εξάρσεις ομοθυμίας και συντροφικότητας, αλλά και ομηρικά γλέντια. Κοίταξα το χιονισμένο φόντο κι ένιωσα να παγώνει ο χρόνος στο ζενίθ ψυχικών ανατάσεων.

Δημήτρης Νανούρης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έκλεισε χώρο φιλοξενίας αστέγων λόγω της λήξης ωραρίου του