Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Eurostat: Στα ύψη τρόφιμα, τηλεπικοινωνίες και άλλα προϊόντα για τους Έλληνες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

supermarket
Πιο ακριβά από όλους τους Ευρωπαίους πληρώνουν οι Έλληνες για τις τηλεφωνικές και ταχυδρομικές υπηρεσίες, με τα επίπεδα τιμών να βρίσκονται σχεδόν 40% πάνω από τον μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής.

Επίσης, βαρύς είναι ο λογαριασμός για τους Έλληνες καταναλωτές και στα τρόφιμα, όπου οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 4% από τον κοινοτικό μέσο όρο- και όλα αυτά τη στιγμή που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2016 μόλις στο 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Eurostat, σε βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών για το 2016, η κατάσταση για τη χώρα μας είχε ως εξής:
Τρόφιμα: 4% πάνω από τον μέσο όρο. Ακριβότερη είναι η Δανία (46% πάνω) και φθηνότερη η Πολωνία.
Τηλεφωνικές και ταχυδρομικές υπηρεσίες: Οι Έλληνες πληρώνουν πιο ακριβά από όλους τους Ευρωπαίους: Το 2016 (πριν επιβληθεί το τέλος 5% σταθερής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο Ίντερνετ, που ισχύει από 1/1/2017) οι χρεώσεις στην Ελλάδα ήταν 39,2% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Ενδεικτικά, στην Ελβετία, οι χρεώσεις είναι 35% πάνω από τον μέσο όρο.
Αλκοόλ και καπνός: Στην Ελλάδα τα προϊόντα αυτά ήταν το 2016 κατά 8,8% φθηνότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο ήταν ακόμα φθηνότερα.
Είδη ένδυσης/ υπόδησης: Μόλις 1% φθηνότερα από τον μέσο κοινοτικό όρο. Όσον αφορά στις χαμηλότερες τιμές, στη Βουλγαρία βρίσκονται στο 79% του μέσου κοινοτικού όρου.
Έπιπλα: Οι τιμές στην Ελλάδα βρίσκονται στο 97% του μέσου κοινοτικού όρου.
Επιβατικές μεταφορές: Ιδιαίτερα ακριβές στη χώρα μας, όπως γνωρίζουμε όλοι- ειδικά όσον αφορά στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Το επίπεδο βρίσκεται στο 82,2% του μέσου κοινοτικού όρου, τη στιγμή που είναι πολύ χαμηλότερο σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο.
Κόστος στέγασης: Σχετικά φθηνό σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς βρίσκεται στο 69,5% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
____________
huffingtonpost